Over ons
Hoogwaardige restauratie projecten door Weyts Architecten
Hoogwaardige restauratie projecten door Weyts Architecten
Voorafgaand aan het opstellen van een restauratieplan wordt een zorgvuldige bouwhistorische analyse gemaakt. Dit gebeurt om vast te stellen welke elementen in elk geval, of bij voorkeur, behouden moeten worden bij de renovatie. Uitgangspunt is steeds de conserverende restauratiefilosofie. Storende elementen worden zo nodig gewijzigd, waarbij de historische ontwikkeling zoveel mogelijk zichtbaar blijft. Er wordt bij de renovatie gestreefd naar maximaal behoud van de oude constructies en materialen.
Met de opdrachtgever wordt, soms nog vóór aankoop, overleg gevoerd, om te kunnen bepalen of het door hem gewenste programma in het beoogde monument gerealiseerd kan worden. Ook de benodigde investering en de subsidiemogelijkheden worden onderzocht. De definitieve planvorming geschiedt in nauw overleg met de opdrachtgever, teneinde een optimale afstemming te krijgen van zijn wensen op de mogelijkheden en eisen die het monument stelt. Bij de uitvoering van de renovatie krijgt de samenwerking tussen restauratie architect en de opdrachtgever gestalte in frequente bouwbesprekingen en gezamenlijke bezoeken aan het werk.
Als restauratie architect heeft het bureau ruim 200 grotere en kleinere historisch waardevolle panden gerestaureerd. In Bergen op Zoom en de regio West Brabant en Zeeland. Vaak betrof het particuliere restauratieopdrachten. Daarnaast zijn in opdracht van Stichting Stadsherstel vele panden onderhanden genomen. Voor diverse Gemeenten zijn plannen ontwikkeld voor restauratie en herbestemming van waardevolle complexen. Meest recent zijn daarbij de 2 watermolens in Eindhoven en het Stadhuis en Markiezenhof in Bergen op Zoom.
Bijzonder vermelding betreffen het laatgotisch landhuis Huis te Baest in Oostelbeers met bijgebouwen, de Waalse Kerk te Breda, het Karel V huis te Goes, de Ontmoetingskerk in Amsterdamse School in Bergen op Zoom, het Tempelierenhuis in Zierikzee (huis De Haene), Hotel De Draak te Bergen op Zoom en de laatgotische St. Martinuskerk te Halsteren.
Aan het voorkomen van de winkelstraten in Bergen op Zoom hebben we onze bijdrage geleverd in de restauratie van vele winkelpanden. Hierbij was steeds het uitgangspunt het herstel van de historisch waardevolle elementen en het aanbrengen van een nieuwe pui, passend in de structuur en het karakter van het pand. In aanvulling op die winkelverbouwingen zijn diverse decoratieve uithangtekens ontworpen.
Nieuwbouwprojecten zijn in beperkte mate uitgevoerd, maar wel steeds in een uitdagende historische context. Vermeldenswaardig zijn daarbij een complex seniorenwoningen aan de Kerkring te Willemstad, het markant gelegen complex Rijkebuurtstraat 14/Westersingel 34 ook te Bergen op Zoom. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de gotische kerktoren te Nieuwerkerk die in het kader van de oorlogsschade-herstelregeling herbouwd is. Daarnaast zijn in uitbreidingsplannen ook enkele stijlvolle nieuwbouwwoningen gebouwd, zoals Gatweg 2 te Scherpenisse en Schorrenkruid 41 te Halsteren.
In 2013 is het Weyts Architecten gecertificeerd als restauratiearchitect in de Gezamenlijke Erkenningsregeling van Architecten werkzaam in de Restauratie (GEAR). Daarmee is het bureau lid geworden van de selecte club restauratiearchitecten verenigd in de VAWR en de overkoepelende Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM).
De Gezamenlijke Erkenningsregeling van Architecten werkzaam in de Restauratie (GEAR) omvat criteria en beoordelingsprocedures waarmee de kwaliteit van het werk van restauratiearchitecten en het restaurerende architectenbureau op vakinhoudelijk gebied wordt gedefinieerd en toetsbaar gemaakt. Erkenning als GEAR architect vormt een waarborg voor te leveren kwaliteit in de monumenteninstandhouding, samen met andere uitvoeringspartijen. Daarnaast is de regeling gericht op consolidatie en vermeerdering van vakkennis en op collegiale kennisuitwisseling.
De Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR) is een actieve branchevereniging die zich ten doel stelt om kwalitatief hoogwaardig behoud, herstel en restauratie van monumenten in ons land te bevorderen en te bewerkstelligen.
De Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) is de koepelorganisatie die kwaliteitsrichtlijnen en normen voor de restauratiesector beheert en het gebruik daarvan stimuleert. De ERM wil hiermee de inzet van vakkennis, het gebruik van de juiste historische technieken en materialen borgen. Ook wil de ERM een bijdrage leveren aan het concretiseren van duurzaamheid (klimaat & energie; materialen) in de monumentenzorg. Want ook monumenten gaan met hun tijd mee.